Sykaos

Om sex dagar åker jag till Medeltidsveckan i Visby och blir borta en vecka. Det innebär att jag har massor av saker att göra, förutom det vanliga inför en semester (packa, städa osv) så har jag dessutom massa kläder att sy! Därför så blir det tomt på bloggen nu i cirka två veckor, jag har helt enkelt inte tid! Men när jag kommer tillbaka så ska ni få massor av inlägg med medeltidskläder och piratkläder! :)

Choklad- och banankaka

Mitt lilla recepttema får avslutas av en kaka som jag bakade till en annan födelsedag, nämligen min mammas. Tyvärr åt kameran upp bilderna på den fina uppläggningen, men så goda som dom var så kommer jag definitivt att göra dom igen. :)

Choklad- och banankaka

200 g rumstempererat smör
2½ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g mjölkchoklad
4 bananer
½ dl mjölk


Glasyr
200g mörk blockchoklad
½ dl vispgrädde
Florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, råsocker, vaniljsocker och kakao poröst och luftigt. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Hacka chokladen grovt och blanda med bananerna som mosas grovt.

Rör ned bananblandningen i smörblandningen och tillsätt mjölken. Rör till sist ner mjölblandningen.

Smöra och bröa en form (eller lägg i bakplåtspapper) som är ca 20x30 cm. Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 30 minuter.

Glasyren gör du genom att hacka och smälta chokladen och sedan röra samman den med vispgrädden till en slät och kall kräm. Bred krämen över kakan och pudra över lite florsocker. Servera gärna kakan med lite lättvispad grädde eller lite vaniljvisp.

Hoppas att ni har uppskattat mitt kak-tema. :)

Jordnötscupcakes

Dom sista cupcakesen jag gjorde var dessa underbara cupcakes med smak av jordnötter och choklad. Helt fantastiska! :)

Jordnötscupcakes

3 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vanilj socker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
en nypa salt
2 tsk bakpulver
2 dl kakao
150 g mörk choklad
2 dl jordnötter

Frosting
150 g philadelphia ost
4 dl florsocker
2 dl jordnötssmör
2 tsk vanilj socker
Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda detta med smeten. Blanda mjöl, salt, bakpulver och kakao i en annan bunke, vänd sedan ner det i smeten. Smält chokladen, hacka jordnötterna och blanda i det också i smeten. Häll upp i formar och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.

Frostingen gör du genom att vispa ihop philadelphia ost, florsocker, jordnötssmör och vaniljsocker till en jämn frosting bred sen det över muffisen när dem svalnat. Krossa eller hacka en påse jordnötter (cirka 2 dl) i lagom ”strösselbitar”, doppa sedan cupcakesen i jordnötshacket. Låt stå i kylen en stund före servering.


Filmjölkslimpa

Jag kände att det kanske var lite väl mycket socker och vitt fluffigt bröd så jag bestämde mig för att baka ett grovt bröd som ändå är ganska sött. Jag tycker väldigt mycket om det. Att det inte behöver jäsa är bara ännu ett plus i kanten. :)

Filmjölkslimpa

5 dl grahamsmjöl
4½ dl vetemjöl
2 dl rågkross
1½ dl fint rågmjöl
1½ dl vetekli
1½ msk bikarbonat
½ msk salt
½ msk malda brödkryddor (färdig mix från kryddhyllan)
1 dl ljus sirap
1 liter filmjölk

Brödet bakas enklast i två avlånga formar på cirka 1½ liter var. Brödet kräver form!

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, rågkross, fint rågmjöl, vetekli, bikarbonat, salt och brödkryddor i en stor bunke. Tillsätt sirap och filmjölk. Rör till en slät smet.

Smörj formarna ordentligt och fördela smeten i dessa. Grädda bröden på galler i nedre delen av ugnen i 1½ timme (Observera att om baktiden förkortas så kommer brödet inte bli genombakat utan kladdigt i mitten.)

Låt bröden stå en stund innan de stjälps ur sina formar och dom får svalna på galler. När bröden svalnat linda då in dom i varsin kökshandduk och lägg dom i en plastpåse. Låt dom vila i drygt ett dygn innan det skärs upp i tunna skivor. Detta gör att smakerna i brödet ”mognar”.


Djungel-cupcakes

Jag har aldrig varit i någon djungel utan bara sett den på bilder. Men jag tror att om djungeln var en kaka så skulle det vara den här. Papaya, kiwi, kokos och mandel i en underbar kombination. Jag dekorerade mina med kristyr, grönfärgad kokos och zooapor. :) Det här är en av mina favorit muffins. Dom är otroligt saftiga och söta och helt underbara. Och dom blir bara godare om dom får ligga i kylen några dagar så dom är perfekta att baka i förväg till stora kalas. :)

Djungelmuffins

2 ägg
2 dl socker
3 dl gräddfil eller yoghurt
100g smält smör
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
½ dl riven kokos
2 dl (cirka 200 gram) torkad och hackad papaya och kiwi.
1 dl hackad mandel

Slå på ugnen på 225 grader.

Vispa äggen och sockret pösigt. Rör ner gräddfilen/yoghurten och det smälta matfettet i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kokos, torkad frukt och mandel i en annan skål. Rör ihop mjölblandningen och äggsmeten försiktigt.

Ha upp smeten i muffinsformar. Vill man kan man strö över lite riven kokos.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Apelsincupcakes med Chokladfrosting

Jag bakade fem olika sorters cupcakes till min födelsedag. Dock gjorde jag alla i miniformat för att man skulle orka med att smaka av allt det goda. :) Här kommer en av mina favoriter: fräsh apelsin kombinerat med krämig choklad. Underbart!

Apelsinmuffins med chokladfrosting

125 g margarin
3 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl mjölk (För starkare apelsinsmak: Byt ut hälften av mjölken mot mer juice!)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke, rör sedan ner blandningen i äggvispet. Tillsätt apelsinjuice, mjölk och det avsvalnade matfettet. Häll i smeten i formar, gärna som står i en muffinspanna. Grädda muffinsen i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem kallna på galler.

Frostingen jag gjorde till har jag redan gett er här. Vill man inte göra frosting kan man smälta 200g mörk choklad tillsammans med en msk olja och glasera med. Eller lägga en tunn chokladbit (typ noblesse) på kakorna direkt när man tar dom ur ugnen. :)

White Chocolate Chip Cookies

Dom här goda kakorna med stora bitar vit choklad är en given favorit bland både stora och små. Orginalreceptet säger att det ska bli tolv kakor, men välj själv om du vill göra riktigt stora amerikanska kakor eller lite mindre "snällare" varianter. Man kan ju alltid äta flera om kakorna blir för små. ;)


White Chocolate Chip Cookies


100 g smör eller margarin
1½ dl råsocker (heter ibland rörsocker eller rårörsocker)
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
100 g vit block choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop matfett och råsocker med en elvisp. Tillsätt ägget och rör om väl.

Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke, var noggrann och blanda helst med hjälp av en gaffel. Blanda nu ihop innehållet i dom båda bunkarna.

Grovhacka den vita chokladen och rör ner den i smeten. Klicka ut kakorna på en bakpappersklädd plåt med rejält mellanrum! Tänk på att ge kakorna mycket svängrum om du inte vill att dom ska flyta ihop. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 12 minuter.

Vitlöksbaguetter

Nu börjar jag känna att det är dags för lite mumsigt bröd här. Dom här baguetterna ska jäsa jättelänge, men dom är så goda så att det är värt det. :)

Vitlöksbaguetter


½ paket jäst
2½ dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor (minst, gäran ännu mer!)
2 msk färsk hackad basilika
Ca 6 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, pressad vitlök, basilika och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Låt degen jäsa övertäckt i två timmar.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den noggrant. Dela degen i fyra bitar och forma dina baguetter. Lägg dom på en bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa igen, cirka 30 minuter. Under tiden värmer du upp ugnen till 250 grader.

Ta en vass kniv och skär några skåror på snedden över varje baguette. Strö gärna över lite flingsalt. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Det här brödet är jättegott med bara smör på, eller lite färskost (t.ex. philadelphia). Mumsigt. :)


Follow Pleu